top of page
TOC: Transtorn Obsessiu Compulsiu

 

El treball parteix de la reflexió sobre un ritual que fa molts anys que forma part de la meva rutina diària, el fet d’haver-me de  rentar les mans abans d’anar a  dormir i el nerviosisme que  em suposa no fer-ho ja que m’impedeix d’agafar el son.

Això em va portar a conèixer el que s’anomena TOC, Transtorn Obsessiu-Compulsiu.

 

El Transtorn Obsessiu-Compulsiu es defineix com la presència d’obsessions i/o compulsions repetides i suficientment greus per causar un malestar intens i interferir a la vida quotidiana de la persona, és a dir, en el seu entorn laboral, en les seves relacions i activitats socials i a la seva rutina personal.*

 

La instal.lació que ocupa una de les sales de Cal Massó està formada per nou peces, unes piques de fibra de vidre que descansen sobre unes bases de  ferro amb llum interior. Les obres estan disposades  a l’espai d’una manera ordenada. En cada peça hi trobarem una pastilla de sabó gastada per l’ús. Cada sabó és l’empremta d’un drama personal amb nom i cognoms. Per poder obtenir aquestes pastilles de sabó he contat  amb la col.laboració de  la psiquiatra  Belen Pardo, ella és l’única persona que sap l’origen de cada pastilla. En cap moment he volgut conèixer als afectats i menys interferir en el seu tractament.

 

 L’espectador  trobarà a la sala un qüestionari  que ajuda a la detecció del TOC i determina si és necessari recòrrer a un especialista.  Cal destacar que només una avaluació exhaustiva feta per un psiquiatra pot fer el diagnòstic. El fet de contestar el qüestionari és una opció personal i no cal deixar constància del resultat obtingut.

L’element d’interacció amb el públic es produeix amb la possibilitat d’escriure els seus rituals obsessius (siguin o     no TOC) i deixar-los en una bústia  que els responsables de l’espai obriran cada setmana i penjaran a la web de l’exposició on tothom podrà consultar-los.

 

 

 

*Definició de la Asociación de Transtorno Obsesivo-Compulsivo.

 Web: http:// www.asociaciontoc.org

Botón
Montaña y lago
Cabañas de playa
Rueda de la fortuna
Palmeras
Bicicletas urbanas
Montes con nubes
Leña
Muelle con niebla
bottom of page